PROCEDURY
SANITARNO-HIGIENICZNE
OBOWIĄZUJĄCE W
ŻŁOBKU MIEJSKIM MOTYLKOWY ŚWIAT W LEGIONOWIE
SPIS TREŚCI
1.Wiadomości ogólne.
2.Podstawowe zasady utrzymania czystości.
3.Zasady dezynfekcji.
4.Procedura Podstawowe zasady zapobiegania szerzeniu się epidemii COVID-19.
5.Stosowanie środków ochrony indywidualnej personel żłobka.
6.Zalecenia do stosowania każdego dnia
7.Procedura Postępowania dla Rodziców w Żłobku Miejskim Motylkowy Świat w Legionowie w
celu minimalizowania ryzyka zarażenia i rozprzestrzeniania się Koronawirusa SARS-CoV-2
8.Karta wywiadu z rodzicem/opiekunem prawnym.
9.Zasady dezynfekcji i sprzątania pomieszczeń.
10.Procedura postępowania z maseczkami ochronnymi.
11.Instrukcja Jak skutecznie myć ręce.
12.Procedura Postępowania personelu w przypadku stwierdzenia choroby zakaźnej.
13.Procedura Sprzątania pomieszczeń grup.
14.Procedura Sprzątania gabinetu pielęgniarki.
15.Procedura Sprzątania gabinetów biurowych.
16.Procedura Sprzątania pomieszczeń socjalnych i innych pomieszczeń nie związanych z pobytem dziecka.
17.Procedura Sprzątania łazienek, toalet i brudowników.
18.Procedura Sprzątania Sali Terapii Ruchem i Integracji Sensorycznej.
19.Procedura Sprzątania ciągów komunikacyjnych.
20.Procedura mycia i dezynfekcji leżaczka i łóżeczka.
21.Procedura mycia i dezynfekcji rąk.
22.Procedura mycia i dezynfekcji rąk.
23.Procedura mycia i dezynfekcji zabawek.
24.Zasady Higieny w kuchni żłobka. Mycie i dezynfekcja naczyń i sprzętów.
25.Postępowanie w przypadku występujących punktów krytycznych w żłobku.
- opracowano na podstawie:
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń
i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. Nr 234, poz. 1570) - Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 maja 2010 r. w sprawie zakresu, sposobu i częstotliwości prowadzenia kontroli wewnętrznej w obszarze realizacji działań zapobiegających szerzeniu się zakażeń i chorób zakaźnych.(Dz. U. Nr 100, poz. 646).
- WIADOMOŚCI OGÓLNE
SPRZĄTANIE W ŻŁOBKU MUSI BYĆ SKUTECZNE I ZDROWE
Żłobek Miejski Motylkowy Świat ma swoje własne zasady i wytyczne, którymi kieruje się podczas dbania o porządek i czystość. Wynika to z tego, że w Polsce nie ma szczegółowych przepisów, które by to określały. Bardzo ogólnym dokumentem, jaki istnieje w polskim prawie, który dotyczy higieny jest Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31.12.2002 roku w sprawie bezpieczeństwa oraz higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach oraz Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 31 października 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz.U. 2018 poz. 2140). Pomimo że nie ma jasnych zasad dotyczących sprzątania w żłobku, dyrektor tworzy i przedkłada do przestrzegania własnych wewnętrznych PROCEDUR. W wytworzonych dokumentach znajdziemy pełne wytyczne dotyczące utrzymania czystości i higieny.
ZASADY UTRZYMANIA HIGIENY W ŻŁOBKU MIEJSKIM MOTYLKOWY ŚWIAT
Prawidłowa dezynfekcja oraz postępowanie według wyznaczonych procedur higienicznych stanowi niezwykle istotny element zapobiegania i profilaktyki zakażeń w żłobku. Wiąże się to z koniecznością nabycia przez kierownictwo i personel sprzątający pewnego zasobu wiedzy i umiejętności. Uświadomienie sobie możliwych dróg transmisji zakażeń jest pierwszym krokiem do właściwego postępowania w celu uniknięcia zakażenia i infekcji.
W placówce zakażenie może dotknąć dzieci, personel, rodziców lub inne osoby mające kontakt z otoczeniem. Każda z tych osób może posiadać aktywną infekcję bez objawów klinicznych lub być w okresie inkubacji choroby zakaźnej. Wciąż nie wiadomo do końca od czego zależy fakt, że niektórzy nie rozwijają żadnych objawów, a część osób choruje. Wiadomo, że wpływ na taki stan rzeczy ma kondycja układu odpornościowego. Osoby starsze, z chorobami przewlekłymi (cukrzyca), zaburzoną odpornością lub w trakcie leczenia mogą być bardziej wrażliwe na infekcje.
Drogą zakażenia nie zawsze jest kontakt bezpośredni osoby z osobą. Możemy tutaj mówić o trzech możliwościach.
Zakażenie - po przez kontakt pośredni (szczególnie flora bakteryjna przenoszona na rękach personelu lub przedmiotach), przez kontakt bezpośredni (ślina, ubrania, fartuchy, maski i sprzęt) oraz drogą kropelkową i powietrzną.
Zakażenia to bardzo istotny problem. Niemożliwe jest całkowite ich wyeliminowanie, jednak dążenie do ograniczenia ich liczby należy do podstawowych etycznych i zawodowych obowiązków kierownictwa i personelu zakładu pracy w którym oprócz pracowników przebywają dzieci powierzone opiece.
Pierwszym i podstawowym sposobem realizacji programu ograniczania zakażeń w żłobku jest stałe podnoszenie skuteczności szeroko pojętej higieny. Postępowanie takie eliminuje ogniwa zakażenia w łańcuchu epidemicznym.
Najważniejsze z działań to:
- codzienne czyszczenie, sprzątanie pomieszczeń i sprzętów za pomocą odpowiednich środków i w odpowiedni sposób,
- prawidłowa dezynfekcja miejsc, sprzętów, mebli, zabawek,
- usuwanie odpadów,
-prawidłowo prowadzone i skutecznie kontrolowane procesy przygotowywania posiłków oraz wydawania i spożywania posiłków przez dzieci,
- rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny osobistej dzieci i personelu,
- właściwe postępowanie z brudną bielizną,
- używanie rękawiczek,
- mycie i dezynfekcja rąk przez personel,
- mycie rąk dzieci,
- skuteczna aseptyka skóry personelu kuchennego oraz woźnych przed przygotowywaniem, rozdzielaniem i podawaniem posiłków dzieciom.
Podział zakażeń:
Z epidemiologicznego punktu widzenia zakażenia można podzielić na:
- endemiczne – stałe występowanie zakażeń o różnej częstości,
- epidemiczne – nagłe zwiększenia zapadalności w stosunku do zakażeń stwierdzonych normalnie lub zakażenia wywołane przez drobnoustrój.
Z bakteriologicznego punktu widzenia zakażenia można podzielić na:
- endogenne – spowodowane własną florą bakteryjną chorego,
- egzogenne jednorodne – przeniesione od nosiciela,
- heterogenne – spowodowane niedostateczną higieną.
Źródła zakażeń:
- chorzy,
- personel – głównie ręce,
- zdrowa osoba, która jest nosicielem,
4.przedmioty i pościel znajdujące się w środowisku osoby, która zachorowała,
- żywność.
Drogi szerzenia się zakażeń oraz zapobieganie
Personel - przenosi zarazki z jednego dziecka, które zachorowało na drugiego powodując zakażenie krzyżowe
Zapobieganie - mycie i dezynfekcja rąk
Zapobieganie - dezynfekcja, mycie powierzchni sal, sypialni, łazienek, toalet. Mycie powierzchni kuchennych, dezynfekcja umywalek, zlewów, baterii zlewozmywakowych.
Droga pokarmowa
Zapobieganie - myć ręce, spożywać tylko świeże pokarmy, pić wodę
z wiadomego źródła.
Środowisko żłobka - ściany, podłogi, sprzęt, bielizna pościelowa. Powierzchnia zazwyczaj nie jest jałowa i jej znaczenie w powstawaniu zakażeń jest często bagatelizowane.
Zapobieganie - odpowiednie sprzątanie i jeżeli jest to konieczne dezynfekcja pomieszczeń, wydzielenie dróg transportu tak aby się nie krzyżowały, odpowiedni obieg bielizny i dobrana odpowiednio procedura prania.
Powietrze - rezerwuar zakażeń szerzących się drogą kropelkową.
Zapobieganie - ścisła izolacja dziecka, pracownika ze schorzeniami przenoszącymi się drogą kropelkową.
- Do sprzątania należy używać ogólnodostępnych detergentów, pozytywnie zaopiniowanych przez Zakład Żywienia i PZH.
- Do dezynfekcji należy używać preparaty pozytywnie zaopiniowane przez Zakład Skażeń Biologicznych PZH.
- Mopy i ścierki muszą być wykonane z takiego materiału aby mogły być poddane dezynfekcji termicznej (pranie w temperaturze 95°C przez 10 minut).
- Wiadra, wózki, szczotki po każdym sprzątaniu należy zdezynfekować, umyć oraz wysuszyć.
- Sprzęt do sprzątania powinien być przechowywany w wyznaczonym miejscu suchy i czysty.
- Personel sprzątający po czynnościach porządkowo-dezynfekujących powinien zmieniać ubrania na czyste.
- Personel sprzątający jest zobligowany powiadamiać przełożonych
o zauważonych gryzoniach i owadach. - Nie należy wykonywać sprzątania pomieszczeń, w których znajdują się dzieci:
- a) w czasie zabawy
- b) podczas przyjmowania i wydawania dzieci
- c) podczas korzystania z łazienki
- d) w czasie rozdawania i spożywania posiłków
- Przystępując do sprzątania należy zachować pewną kolejność wykonywania czynności:
- a) w przypadku pomieszczeń grup sprzątanie rozpocząć od mycia szafek, parapetów, mebli, zlewy, umywalki, lustra, a na końcu podłogi (używać wydzielony sprzęt sprzątający do tego typu pomieszczeń),
- b) wszystkie gabinety (dyrektora, pielęgniarki, pokój narad, sekretariat, pokoje księgowości i kadr, pokój socjalny) sprzątać i myć jak w przypadku pomieszczeń grup (używać wydzielony sprzęt sprzątający do tego typu pomieszczeń),
- c) na końcu należy sprzątać i myć toalety, brudowniki, muszle klozetowe, kosze na odpady, itp., podłogi (używać wydzielony sprzęt sprzątający do tego typu pomieszczeń).
- Dozowniki do mydła przed nalaniem świeżej porcji mydła należy umyć i zdezynfekować wewnątrz i z zewnątrz, wysuszyć a następnie uzupełnić pojemnik z mydłem.
- Dozowniki do ręczników jednorazowych należy umyć i zdezynfekować wewnątrz i z zewnątrz, wysuszyć a następnie uzupełnić ręcznikami jednorazowego użytku.
- Personel sprzątający myje i dezynfekuje ręce:
- a) po przyjściu do pracy
- b) przed i po kontakcie z chorym dzieckiem, jego wydalinami, wydzielinami,
- c) przed założeniem i po zdjęciu rękawiczek
- d) po kontakcie z zanieczyszczonymi przedmiotami (zabawki, kocyk, pościel)
- e) po wyjściu z toalety
- f) po wytarciu nosa
- g) po zakończeniu pracy
- Do profesjonalnego sprzątania należy używać tzw.
- a) środki czyszczące,
- b) płyny do mycia naczyń,
- c) środki dezynfekcyjne,
- d) worki na śmieci i odpady,
- e) gąbki, ściereczki,
- f) wiadra,
- g) mopy,
- h) szczotki do czyszczenia i zamiatania
- PODSTAWOWE ZASADY UTRZYMANIA CZYSTOŚCI
- Prawidłowe sprzątanie i utrzymywanie czystości jest jedną z podstawowych metod zapobiegania zakażeniom. Z każdej grupy, gdzie przebywają dzieci, należy szybko i sprawnie usunąć wszelkie substancje mogące sprzyjać rozwojowi i namnażaniu się bakterii. Szczególną uwagę należy zwrócić na zanieczyszczenia organiczne takie jak: krew, ropę, mocz, kał oraz inne wydzieliny dziecka jak również kurz i resztki pożywienia.
- 2. Sprzątanie ma na celu stałe usuwanie i „rozcieńczanie mikroflory”
z otoczenia, a przez to zapobieganie zakażeniom. Wszelkie procedury sprzątania muszą zapewnić usunięcie brudu i kurzu, nie doprowadzając do rozproszenia go w otoczeniu. Kolejną czynnością zapewniającą nierozprzestrzenianie się zakażeń jest dezynfekcja.
3. Dezynfekcja to zespół czynności mających na celu redukcję mikroorganizmów chorobotwórczych do bezpiecznego poziomu. Aby sprzątanie i dezynfekcja były skuteczne powinny być przeprowadzane z określoną częstotliwością i w określony sposób.
- W godzinach rannych sprzątanie grupy należy przeprowadzić z jednoczesnym usunięciem brudnej bielizny oraz śmieci i odpadów.
- Łazienki należy myć i dezynfekować po zakończonych zabiegach higieniczno-sanitarnych.
Czynności wykonywane co najmniej raz dziennie:
- Mycie i dezynfekcja wszystkich urządzeń sanitarnych
- Mycie lustra
- Mycie i dezynfekcja parapetów
- Mycie i dezynfekcja podłogi
- Wycieranie na mokro zewnętrznej powierzchni lodówki
- Wycieranie na mokro pojemników na mydło płynne, środek dezynfekcyjny oraz na ręczniki papierowe
- Mycie i dezynfekcja urządzeń telefonicznych
- Opróżnianie, mycie pojemników na odpady
- Uzupełnienie papieru toaletowego, ręczników, mydła, wymiana worków plastikowych
- Mycie umywalek, baterii kranowych
- Inne niezbędne czynności do utrzymania pomieszczeń w czystości.
Korytarze, szatnie dla dzieci i dorosłych
Czynności wykonywane co najmniej raz dziennie:
- Wycieranie na mokro i dezynfekcja parapetów, grzejników, mebli, klamek, poręczy
- Dezynfekcja poprzez spryskanie lub przetarcie powierzchni ulegających kontaminacji (kontaktu za skórą)
- Opróżnianie i mycie pojemników na śmieci
Czynności wykonywane co najmniej raz dziennie lub wg potrzeb:
- Mycie i dezynfekcja podłóg
- Mycie i polerowanie szklanych drzwi
Czynności wykonywane co najmniej jeden raz w tygodniu:
- Mycie grzejników, drzwi i framug
Czynności wykonywane co najmniej jeden raz w miesiącu:
- Odkurzanie ścian, kratek wentylacyjnych
Czynności wykonywane raz na kwartał:
- Wykonanie generalnego sprzątania
Czynności wykonywane raz na pół roku:
- Mycie okien
Uwaga! Mycie okien może się odbywać raz na kwartał, jeśli są ku temu potrzeby.
Łazienki i toalety
Czynności wykonywane co najmniej raz dziennie:
- Mycie powierzchni detergentem i środkiem dezynfekcyjnym
- Mycie i dezynfekcja muszli klozetowych
- Wycieranie na mokro pojemników na mydło w płynie
- Wymiana worków plastikowych
- Wymiana papieru toaletowego, ręczników, mydła i środków zapachowych
- Opróżnianie, mycie pojemników na śmieci
Mycie umywalek oraz baterii kranowych
- Mycie glazury wokół umywalek
- Mycie podłóg i cokołów detergentem i środkiem dezynfekcyjnym
Czynności wykonywane co najmniej jeden raz w tygodniu:
- Mycie drzwi i framug
- Wycieranie na mokro grzejników
Czynności wykonywane co najmniej jeden raz w miesiącu:
- Odkurzanie ścian, kratek wentylacyjnych
Czynności wykonywane raz na kwartał:
- Wykonanie generalnego sprzątania
Czynności wykonywane raz na pół roku:
- Mycie okien
Pokój socjalny
Czynności wykonywane co najmniej raz dziennie:
- Mycie glazury wokół zlewozmywaka
- Wycieranie na mokro pojemników na mydło płynne oraz uchwytów na ręczniki papierowe
- Opróżnianie i mycie pojemników na śmieci
- Wymiana worków plastikowych, ręczników papierowych,
i uzupełnienie środków czystościowych - Mycie baterii kranowych
- Mycie podłóg i cokołów detergentem
- Wycieranie na mokro zewnętrznej powierzchni lodówki
Czynności wykonywane co najmniej jeden raz w miesiącu:
- Wykonanie generalnego sprzątania wg przyjętych zasad
- Odkurzanie ścian, kratek wentylacyjnych
- Rozmrażanie i mycie lodówki
- Mycie drzwi i framug
- Mycie grzejników
Czynności wykonywane raz na kwartał:
- Wykonanie generalnego sprzątania
Czynności wykonywane raz na pół roku:
- Mycie okien
- ZASADY DEZYNFEKCJI
MZiOS w Komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 5 października 1996 (Dz. Urz. MZiOS Nr 11 poz.32 z dn.5.10.1996 r.) podaje, że dezynfekować należy czyste powierzchnie.
Podłogi i powierzchnie - meble na salach i podłogi w pomieszczeniach grup oraz gabinety i pomieszczenia socjalne
- nie zaleca się rutynowej dezynfekcji, większość flory bakteryjnej powierzchni stanowi flora niepatogenna, użycie detergentu usuwa około 80 % drobnoustrojów.
Zasadność dezynfekcji tej grupy występuje w przypadku:
- a) pojawienia się patogenów „alarmowych "
- b) zabrudzenia materiałem potencjalnie zakaźnym (krew, wydaliny
i wydzieliny) - c) gabinet pielęgniarki (w przypadku obecności chorego dziecka lub pracownika)
Toaleta, łazienka
- muszla i deska sedesowa, brodzik, umywalka, baterie kranowe - zaleca się rutynową dezynfekcję
Dodatkowo zasadność dezynfekcji tej grupy występuje w przypadku :
- a) po stwierdzonym zachorowaniu zakaźnym
- b) pojawienia się patogenów „alarmowych "
Kuchnia
- zalecane mycie naczyń w urządzeniach utrzymujących temperaturę powyżej 95°C przez 5 minut
Sprzęt do sprzątania w przypadku pojawienia się patogenów „alarmowych "
- mopy, nakładki futerkowe, ścierki powinny być wykonane z takiego materiału żeby wytrzymały proces dezynfekcji termicznej (95°C-10 minut)
- wiadra , wózki , kije do mopów, powinny być dezynfekowane, myte, przechowywane czyste i suche
- ciężki sprzęt do sprzątania – odkurzacze, froterki powinien być dezynfekowany i myty przed każdą zmianą miejsca sprzątania, przechowywany czysty i suchy.
DOBÓR ŚRODKA DEZYNFEKCYJNEGO I ZAKRESU DZIAŁANIA
Zakres działania danego preparatu dezynfekcyjnego powinien być adekwatny do występującego zagrożenia. Wybierając środek dezynfekcyjny musimy zawsze wiedzieć co chcemy dezynfekować i z jakimi zagrożeniami mikrobiologicznymi możemy się spotkać:
- Powierzchnie - meble, podłogi, ściany wolne od zanieczyszczeń organicznych myjemy roztworem wody z dodaniem środka myjącego.
- Powierzchnie zanieczyszczone substancjami organicznymi należy dezynfekować preparatami biobójczymi, preparatami na bazie alkoholu SALISEPT.
Warunkiem zdezynfekowania powierzchni jest kontakt z roztworem preparatu: dokładne pokrycie powierzchni lub zanurzenie.
O czym należy pamiętać stosując dezynfekcję w żłobku
- Wszystkie czynności związane z dezynfekcją (począwszy od rąk poprzez pomieszczenia, kończąc na holach, korytarzach, miejscach komunikacji) powinny być wykonane odpowiedzialnie, uczciwie i z najwyższą starannością.
- OGÓLNE ZASADY STOSOWANIA PREPARATÓW DEZYNFEKCYJNYCH
- Preparaty muszą być przechowywane w oryginalnych opakowaniach, w miejscu chłodnymi suchym, niedostępne dla osób niepowołanych.
- Do dezynfekcji należy stosować preparaty myjąco-dezynfekujące o udowodnionym działaniu dezynfekcyjnym, rozpuszczające zanieczyszczenia, nie uszkadzające dezynfekowanego sprzętu.
PROCEDURA PODSTAWOWE ZASADY ZAPOBIEGANIA SZERZENIU SIĘ EPIDEMII COVID-19
- Zidentyfikuj potencjalną osobę zakażoną jak najszybciej
- Ogranicz ryzyko zakażenia innych osób
- Unikaj bliskiego kontaktu
- WYWIAD EPIDEMIOLOGICZNY
Osoba ma dodatni wywiad epidemiologiczny w przypadku, gdy w okresie ostatnich 14 dni:
- Miała bliski kontakt z osobą z potwierdzonym lub prawdopodobnym zachorowaniem na COVID-19 lub
- Miała bliski kontakt z osobą objętą kwarantanną.
- KRYTERIA KLINICZNE
Osobą spełniającą kryteria przypadku podejrzanego o COVID-19 jest osoba z ostrą infekcją dróg oddechowych o nagłym początku i przynajmniej z jednym z następujących objawów: kaszel, gorączka, duszność, którym czasem mogą towarzyszyć bóle głowy, mięśni, nudności, wymioty, biegunka.
Dodatkowo, prawdopodobieństwo COVID-19 wzrasta, jeśli w ostatnich 14 dniach pacjent miał bliski kontakt z potwierdzonym przypadkiem COVID-19 lub miał bliski kontakt z osobą objętą kwarantanną z powodu COVID-19.
WYWIAD EPIDEMIOLOGICZNY
Pacjent ma dodatni wywiad epidemiologiczny w przypadku, gdy w okresie ostatnich 14 dni:
- a) Miał bliski kontakt z osobą z potwierdzonym zachorowaniem na COVID-19 lub
- b) Miał bliski kontakt z osobą objętą kwarantanną z powodu COVID-19
- STOSOWANIE ŚRODKÓW OCHRONY INDYWIDUALNEJ PERSONELU
Personel powinien maksymalnie ograniczyć kontakt z pozostałymi pracownikami.
W tym celu zaleca się:
- nie opuszczać miejsca pracy bez istotnego powodu,
- korzystać z telefonów celem komunikacji
- w sytuacji koniecznej rozmowy z innym pracownikiem w odległości <2m założyć maseczkę,
- ograniczyć do minimum czas spożywania posiłków i napojów,
- zachować maksymalną liczbę 2 osób i odstęp 2m podczas przebywania w pokoju socjalnym.
Personel powinien zmienić odzież prywatna, na służbowy mundurek, po przyjściu do żłobka.
Po zakończeniu pracy, należy umieścić odzież ochronną w koszu na brudną bieliznę.
Zabronione jest zabieranie odzieży noszonej w pracy do prania w warunkach domowych.
- DEFINICJA BLISKIEGO KONTAKTU PERSONELU
(aktualizacja wg ECDC z dnia 08.03.2020r.)
- Pozostawanie w bliskim kontakcie (np. prowadzenie rozmowy twarzą w twarz) z osobą z podejrzeniem zakażenia koronawirusem SARS CoV-2 lub w odległości mniejszej niż 2 metry, przez ponad 15 minut.
- Osoba mieszkająca w tym samym gospodarstwie domowym, co osoba z COVID-19.
- Osoba, która miała bezpośredni kontakt fizyczny z osobą z COVID-19 (np. uścisk dłoni).
- Osoba mająca niezabezpieczony bezpośredni kontakt z zakaźnymi wydzielinami osoby z COVID-19 (np. kaszel, dotykanie gołą ręką zużytych papierowych chusteczek).
- Osoba, która przebywała w zamkniętym środowisku (np. w pomieszczeniu grupy, sypialni, poczekalni żłobkowej itp.) z osobą z COVID-19 przez 15 minut lub więcej i w odległości mniejszej niż
2 metry. - Pielęgniarka lub inna osoba sprawująca bezpośrednią opiekę nad osobą z COVID-19 zajmująca się materiałem pochodzącym od osoby z COVID-19 - bez zalecanych środków ochrony osobistej (PPE) lub z ewentualnym naruszeniem PPE.
ZALECENIA DO STOSOWANIA KAŻDEGO DNIA:
Codzienny lub w razie wątpliwości pomiar temperatury ciała dziecka przez pielęgniarkę lub opiekuna i wywiad chorobowy – objawy COVID – 19 lub innej infekcji.
- Wywiad epidemiologiczny – kontakt z osobą zakażoną, kwarantanna.
- Pielęgniarka zapisuje pomiary i odpowiedzi w specjalnej karcie – poniżej.
- Tylko dzieci z prawidłową temperaturą, bez objawów infekcji i z ujemnym wywiadem epidemiologicznym są przyjmowane do żłobka.
- Sale dzieci z jak najmniejszą ilością sprzętu – zabawki tylko plastikowe myte i dezynfekowane codziennie po zajęciach.
- W okresie drzemki łóżeczka w zalecanym dystansie od siebie.
- Jeżeli w czasie dnia dziecko będzie miało objawy infekcji – izolacja w pomieszczeniu przystosowanym na izolatkę lub wyznaczonym miejscu. Po opuszczeniu pomieszczenia, izolatki przez chorą osobę należy przeprowadzić mycie i dezynfekcję według procedury poniżej.
- Pracownicy kuchni nie kontaktują się z personelem grup.
- Wózki do transportu oczekują przed drzwiami kuchni. Do kuchni wózki wprowadza personel kuchni bez kontaktu innymi pracownikami.
10.Pracownicy zostają przydzieleni do pracy w jednym budynku i już go nie zmieniają.
11.Pracownicy codziennie również przechodzą triage wykonywany przez pielęgniarkę/kierownika .
12.Pielęgniarka/Kierownik w trakcie triage musi mieć na sobie:
- Maseczkę
- Gogle lub przyłbicę
- Rękawiczki jednorazowe
- Czepek
- Fartuch flizelinowy
- Wszyscy pracownicy wykonują swoje obowiązki służbowe w maseczkach, które powinny być wymieniane co 3-4 godziny.
Z zużytą maseczką postępujemy jak w PROCEDURZE.
Procedura Postępowania dla Rodziców w Żłobku Miejskim Motylkowy Świat w Legionowie w celu minimalizowania ryzyka zarażenia i rozprzestrzeniania się Koronawirusa SARS-CoV-2
W związku z zagrożeniem koronawirusem SARS-CoV-2, dyrektor Żłobka Miejskiego Motylkowy Świat wprowadza działania mające na celu minimalizowanie ryzyka zarażenia i rozprzestrzeniania się wirusa.
W ramach prewencyjnych działań wprowadza się następujące zalecenia dotyczące korzystania z usług żłobka związanych z opieką nad dzieckiem, zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego:
Informacje ogólne
- Wejścia do Żłobka odbywają się według ustalonego harmonogramu, na umówione godziny.
- Rodzic/opiekun prawny wraz z dzieckiem ma obowiązek stawić się dokładnie na umówioną godzinę.
- Dziecko i osoba dorosła bezwzględnie musi być zdrowa.
- W przypadku kiedy dziecko lub rodzic/opiekun prawny jest przeziębiony lub cierpi na innego typu infekcję, rodzic/opiekun prawny są zobowiązani odwołać telefonicznie lub SMS obecność dziecka w żłobku. Powrót dziecka po chorobie do żłobka bezwzględnie musi być potwierdzony zaświadczeniem lekarskim potwierdzającym, że dziecko jest zdrowe (dopuszcza się zdjęcie zaświadczenia) oraz poprzedzony informacją o powrocie dziecka do żłobka (telefon, SMS,).
Numer telefonu do żłobka 22 774 56 22 w. 113, 118
Numer telefonu służącego do kontaktu 504 090 859 (oddział przy ul. E. Dietricha 1)
798 521 022 (oddział przy ul. POW 2 b)
- Dzieci chore lub podejrzane o chorobę nie będą przyjmowane.
- Wchodzą do budynku należy zachować odległości od 1,5 do 2 m.
- Wchodząc do budynku z dzieckiem/dziećmi rodzic/opiekun prawny musi być wyposażony w maskę ochronną.
- Środki ochrony indywidualnej rodzice/opiekunowie prawni zapewniają sobie we własnym zakresie.
- Po wejściu do budynku należy podejść do stanowiska ze środkami dezynfekcyjnymi mieszczącymi się w przedsionku i dokładnie zdezynfekować dłonie (wskazane jest przyjście w rękawiczkach jednorazowych, które również dezynfekujemy).
- Po dokonaniu dezynfekcji dłoni rodzic/opiekun prawny może być poproszony o podejście do pielęgniarki/opiekuna w celu zmierzenia temperatury oraz wypełnienia KARTY WYWIADU.
- Negatywny wynik wywiadu lub podwyższona temperatura uniemożliwią rodzicowi/opiekunowi prawnemu wejście do pomieszczeń żłobka i pozostawienia dziecka.
- Przy wejściu z przedsionka na teren żłobka na umówionego rodzica/opiekuna prawnego z dzieckiem będzie czekał opiekun grupy.
- Wszyscy są zobowiązaniu do zachowania bezpiecznej odległości – przynajmniej 1,5 - 2 metry między osobami, przestrzegać higieny kichania, pokasływania i oddychania. Podczas kichania, pokasływania należy zasłonić usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką.
- Po przejęciu dziecka przez opiekuna, rodzic/opiekun prawny niezwłocznie opuszcza żłobek.
- Rodzic zgłaszający się popołudniu po dziecko postępuje dokładnie tak samo jak rano. Odbierając dziecko w godzinach popołudniowych należy przestrzegać ilości osób przebywających w holu (poczekalni) żłobka.
- Po odebraniu dziecka rodzic/opiekun prawny zobowiązany jest do niezwłocznego ubrania dziecka i opuszczenia żłobka.
KARTA WYWIADU Z RODZICEM/OPIEKUNEM PRAWNYM DZIECKA
Imię i nazwisko |
Rodzic Opiekun |
Temperatura ciała |
Kwarantanna |
Wywiad epidemiologiczny |
Objawy infekcji |
|
|
|
|
ZASADY DEZYNFEKCJI I SPRZĄTANIA POMIESZCZEŃ
- Osoba chora bądź podejrzana o chorobę powinna przebywać w pomieszczeniu izolatki pod opieką pielęgniarki. Razem z osobą chorą lub podejrzaną o chorobę w izolatce pozostaję wszystkie rzeczy osobiste i odpady.
- a) Osoba chora lub podejrzana o chorobę nie powinna korzystać z ogólnodostępnej toalety (jeżeli jest to konieczne należy ją pouczyć, aby nie dotykała niczego w drodze do toalety i poinstruować ją jak dokładnie umyć ręce), dziecku pomóc. Należy ostrzec innych, by nie wchodzili do izolatki i toalety.
- Po zabraniu osoby chorej, podejrzanej o chorobę z podejrzeniem COVID-19, pomieszczenie, w którym przebywała powinno być zamknięte z otwartymi oknami. Należy przeprowadzić mycie i dezynfekcję powierzchni i sprzętów.
- Należy również zdezynfekować preparatem alkoholowym tzw. drogę dojścia osoby chorej, tj. miejsca i sprzęty, których mogła dotykać (poręcze, klamki, drzwi, krzesła, leżanka, zabawka, etc.).
- Personel sprzątający powinien przygotować cały sprzęt do sprzątania zanim wejdzie do pomieszczenia (ręcznik jednorazowy, worki na śmieci, ścierki i końcówki mopa muszą być jednorazowe).
- Personel sprzątający izolatkę powinien pracować w rękawiczkach, maseczce, czepku, fartuchu jednorazowym, używając jednorazowych ręczników i elementów czyszczących.
- Należy umyć i zdezynfekować wszystkie twarde powierzchnie, podłogi, krzesła, klamki, sprzęty, urządzenia sanitarne, znajdujące się w pomieszczeniu, gdzie przebywała izolowana osoba lub z których korzystała w drodze dojścia.
- Sprzątanie po opuszczeniu pomieszczenia, izolatki:
- a) należy usunąć wszystkie jednorazowe przedmioty użyte do sprzątania (ścierki, gąbki, mopy),
- b) wszystkie odpady, śmieci z potencjalnie zagrożonego obszaru powinny być usunięte z pomieszczenia i poddane kwarantannie do czasu uzyskania wyników badań osoby chorej lub podejrzanej o chorobę; jeśli potwierdzi się zakażenie COVID-19, należy postępować zgodnie z instrukcjami Sanepidu (odpady najlepiej przechowywać osobno),
- c) należy wyczyścić, zdezynfekować, osuszyć i odstawić wszystkie sprzęty do czyszczenia,
- d) zdjąć czepek i fartuch jednorazowego użycia i od razu wyrzucić do worka na odpady i wynieść do śmietnika,
- e) należy wykonać higieniczne mycie rąk.
- Sprzątanie – przestrzeni publicznych (korytarze, hole, wózkownia).
- a) Jeżeli osoba podejrzana o COVID-19 spędziła jakiś czas, np. w poczekalni, holu lub w toalecie, należy te pomieszczenia oczyścić i poddać dezynfekcji (jak opisano wcześniej) najszybciej, jak to możliwe. Krew i płyny fizjologiczne muszą być usunięte natychmiast. Po oczyszczeniu i dezynfekcji można używać pomieszczeń.
PROCEDURA POSTĘPOWANIA Z MASECZKAMI OCHRONNYMI
- Przed założeniem maski należy umyć lub zdezynfekować ręce.
- Przed przystąpieniem do pracy w placówce nakładamy czystą maseczkę (nie możemy używa maseczki, w której wyszliśmy z domu lub poruszamy się po mieście).
- Pod żadnym pozorem nie należy dotykać zewnętrznej części maseczki.
- Maskę trzeba prawidłowo ściągać - chwycić za troczki lub gumki podtrzymujące materiał (palcem wskazującym i kciukiem) i zdjąć ją z głowy od tyłu do przodu.
- Po zdjęciu maski należy umyć i zdezynfekować ręce.
- Nie należy odkładać maski na żadną z powierzchni (blat kuchni, biurko, stół, krzesło, parapet) tylko bezpośrednio po zdjęciu wrzucić jednorazowe do wyznaczonego kosza, wielokrotnego użycia do specjalnie oznaczonego szczelnie zamkniętego pojemnika (materiał skażony).
- Maska powinna być założona na usta i nos.
- Maseczka musi dobrze przylegać do twarzy, nie mogą robić się prześwity po bokach.
- Maska powinna być sucha. Należy wymienić maskę na nową gdy tylko poczuje się, że stała się wilgotna a w przypadku maseczek jednorazowych po około 3 - 4 godzinach.
- Maseczki wielokrotnego użytku należy przekazać do prania zgodnie
z zaleceniami. - Używając maseczek bawełnianych lub innych wielorazowych trzeba pamiętać o właściwej dezynfekcji. Można ją spryskać roztworem alkoholu (minimum 70%) i zostawić do wyschnięcia. Zaleca się oznaczyć swoją maseczkę.
- Prać należy w temperaturze powyżej 60°C z dodatkiem detergentu.
- Po wypraniu i wysuszeniu maseczek należy je wyprasować z użyciem maksymalnej temperatury.
PROCEDURA POSTĘPOWANIA PERSONELU W PRZYPADKU STWIERDZENIA CHOROBY ZAKAŹNEJ
- Dziecko, pracownik, u którego występują objawy chorobowe (gorączka, kaszel, ból gardła, katar z płynną wydzieliną lub zatkanym nosem, bóle mięśniowe i stawowe, ból głowy, dreszcze, wymioty lub biegunka), powinien być oddzielony od innych osób przebywających w grupie.
- Należy poinformować dziecko, pracownika o przyczynach izolacji oraz poinstruować go w zakresie higieny rąk i kaszlu - częste mycie rąk wodą i mydłem, zakrywanie ust i nosa chusteczką jednorazową podczas kaszlu, unikanie dotykania oczu, nosa, ust, aby nie roznosić zakażenia. Pracownikowi należy udostępnić maseczkę i rękawiczki jednorazowe.
- Zakażone dziecko, pracownika najlepiej umieścić w gabinecie pielęgniarki (wyposażonego w dozownik na mydło, środek dezynfekcyjny do rąk oraz ręczniki papierowe).
- W miarę możliwości trzeba wydzielić personel do opieki nad zakażonym dzieckiem, pracownikiem.
- Pracownikowi zapewnić środki ochrony indywidualnej (rękawiczki, maski).
- Dezynfekcję i mycie powierzchni należy przeprowadzać wg opracowanej Procedury mycia i dezynfekcji powierzchni.
- Postępowanie z bielizną należy przeprowadzać zgodnie z opracowaną Procedurą postępowania z bielizną brudną.
- Zachorowanie lub podejrzenie zachorowania dziecka lub personelu na chorobę zakaźną należy zgłosić do Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Legionowie.
- Personel, który ma jeden lub więcej objawów infekcji, powinien w miarę możliwości, ograniczyć bliskie kontakty z innymi osobami i niezwłocznie się zgłosić do lekarza podstawowej opieki lub postępować według zaleceń Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Postępowanie z brudną bielizną i odzieżą ochronną personelu
Opis postępowania:
1 Postępowanie z brudną bielizną:
- a) brudną bieliznę należy bezpośrednio wkładać do worka przeznaczonego do tego celu,
- b) brudnej bielizny w żadnym przypadku nie wolno rzucać na podłogę,
- c) personel zmieniający brudną bieliznę obowiązany jest do wykonywania tych czynności w rękawiczkach jednorazowych,
2.Przygotowanie brudnej bielizny do prania:
- a) pościel należy umieścić w workach, które należy szczelnie zamknąć,
- b) worki szczelnie zamknięte należy przetransportować do części brudnej pralni żłobka,
- c) po usunięciu brudnej bielizny należy przeprowadzić higieniczne odkażanie rąk.
Postępowanie z czystą bielizną i odzieżą ochronną personelu
Opis postępowania:
- Postępowanie z czystą bielizną:
- a) przed kontaktem z czystą bielizna należy przeprowadzić higieniczne odkażanie rąk,
- b) wnętrza szaf na czystą bieliznę należy raz w miesiącu poddawać myciu dezynfekcyjnemu,
- c) przed ułożeniem bielizny w szafach należy sprawdzić jej stan (ewentualnie uzupełnić guziki, zaszyć rozdarcia lub przekazać do kasacji),
PROCEDURA SPRZĄTANIA POMIESZCZEŃ GRUP
- Czynności wykonywane jeden raz dziennie i wg potrzeb:
- a) mycie podłóg wodą z detergentem,
- b) wycieranie na mokro parapetów, grzejników, powierzchni mebli, krzeseł, leżaków, łóżeczek (w przypadku zachorowania dziecka na chorobę zakaźną dezynfekować środkiem dezynfekcyjnym cały leżak, całe łóżeczko),
- c) mycie łazienek: umywalek, baterii kranowych i kafelków wokół umywalek, dezynfekcja wyłączników światła,
- d) opróżnianie koszy na śmieci, mycie i dezynfekcja, zakładanie worków foliowych,
- e) zmiana pościeli co dwa tygodnie lub według potrzeb.
- f) mycie drzwi,
- g) dezynfekcja klamek, wyłączników światła, sprzętu komputerowego
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w tygodniu i wg potrzeb:
- a) mycie kaloryferów,
- b) mycie przez przecieranie kratek wentylacyjnych.
- 3. Czynności wykonywane minimum jeden raz w miesiącu i wg potrzeb:
- a) wycieranie na mokro rolet,
- 4. Czynności wykonywane minimum jeden raz na kwartał i wg potrzeb:
- a) mycie okien,
- b) odkurzanie ścian i sufitów.
Uwaga! Potrzebę użycia środka dezynfekcyjnego i potrzebę dodatkowego sprzątania określa pielęgniarka.
PROCEDURA SPRZĄTANIA GABINETU PIELĘGNIARKI
- Czynności wykonywane po każdym pobycie osoby chorej w gabinecie:
- a) mycie i dezynfekcja umywalki i baterii umywalkowej,
- b) wymiana prześcieradła,
- c) mycie mebli, leżanki, podłogi oraz dezynfekcja środkiem biobójczym,
- d) opróżnienie kosza na śmieci, zakładanie worków foliowych,
- e) dezynfekcja kontaktów.
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w tygodniu i wg potrzeb:
- a) mycie kaloryferów i drzwi,
- b) mycie i dezynfekcja glazury środkiem dezynfekcyjnym,
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w miesiącu i wg potrzeb:
- a) generalne sprzątanie pomieszczenia z wysunięciem mebli i innego sprzętu,
- b) mycie przez przecieranie kratek wentylacyjnych.
- Czynności wykonywane minimum jeden raz na kwartał i wg potrzeb:
- a) mycie okien,
- b) odkurzanie sufitów.
Uwaga! Potrzebę użycia środka dezynfekcyjnego i potrzebę dodatkowego sprzątania określa pielęgniarka.
PROCEDURA SPRZĄTANIA GABINETÓW BIUROWYCH
Czynności wykonywane jeden raz dziennie i wg potrzeb:
- a) mycie podłóg wodą z detergentem lub odkurzanie,
- b) wycieranie na mokro parapetów, powierzchni mebli, obrazów,
- c) opróżnianie i mycie koszy na śmieci, zakładanie worków foliowych.
- d) dezynfekcja klamek, aparatów telefonicznych, klawiatur komputerów i myszek komputerowych.
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w tygodniu i wg potrzeb:
- a) mycie kaloryferów,
- b) mycie drzwi,
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w miesiącu lub wg potrzeb
- a) generalne sprzątanie pomieszczeń z wysunięciem mebli i innych sprzętów,
- Czynności wykonywane dwa razy do roku i wg potrzeb
- a) mycie okien i rolet,
- b) odkurzanie ścian i sufitów,
- c) zmiana firan,
Uwaga! Potrzebę użycia środka dezynfekcyjnego i potrzebę dodatkowego sprzątania określa pielęgniarka.
PROCEDURY SPRZĄTANIA POMIESZCZEŃ SOCJALNYCH, INNYCH POMIESZCZEŃ NIE ZWIĄZANYCH Z POBYTEM DZIECKA
- Czynności wykonywane jeden raz dziennie i wg potrzeb:
- a) okurzanie i mycie podłóg wodą z detergentem,
- b) wycieranie na mokro parapetów, powierzchni mebli, obrazów,
- c) mycie umywalek, baterii kranowych i glazury wokół umywalek,
- d) mycie luster i osłon żarówek nad lustrami,
- e) opróżnianie i mycie koszy na śmieci, zakładanie worków foliowych.
- f) dezynfekcja klamek, wyłączników światła, aparatów telefonicznych
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w tygodniu i wg potrzeb:
- a) mycie kaloryferów,
- b) mycie drzwi.
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w miesiącu i wg potrzeb:
- a) wycieranie wywietrzników,
- b) wycieranie powierzchni lamp oświetleniowych, zgodnie z przepisami BHP,
- c) wycieranie na mokro rolet.
- d) generalne sprzątanie pomieszczeń z wysunięciem mebli i innego sprzętu.
- Czynności wykonywane minimum dwa razy do roku i wg potrzeb:
- a) mycie okien,
- b) odkurzanie sufitów
- c) zmiana firan i zasłon.
Uwaga! Potrzebę użycia środka dezynfekcyjnego i potrzebę dodatkowego sprzątania określa pielęgniarka.
PROCEDURY SPRZĄTANIA ŁAZIENEK, TOALET, BRUDOWNIKÓW
- Czynności wykonywane dwa razy dziennie i wg potrzeb:
- a) dezynfekcja i mycie zlewów, wanien, brodzików, baterii kranowych,
- b) mycie i dezynfekcja środkiem dezynfekcyjnym o działaniu biobójczym, podłóg i cokołów (również pod sprzętami).
- Czynności wykonywane jeden raz dziennie i wg potrzeb:
a)wycieranie środkiem dezynfekcyjnym sprzętów, uchwytów bezpieczeństwa, wycieranie na mokro parapetów, kaloryferów,
- b) mycie i przecieranie środkiem dezynfekcyjnym ścian pokrytych glazurą,
- c) wycierania na mokro pojemników na: mydło w płynie, środek do dezynfekcji rąk, ręczniki papierowe; przed uzupełnieniem pojemniki wymyć i wydezynfekować,
- d) dezynfekcja i mycie przez szczotkowanie muszli sedesowej,
- e) dezynfekcja i mycie deski sedesowej,
- f) opróżnianie, mycie i dezynfekcja koszy na śmieci, zakładanie worków,
- g) dezynfekcja kratek ściekowych,
- h) mycie drzwi, framug, klamek.
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w miesiącu i wg potrzeb:
- a) wycieranie wywietrzników,
- b) wycieranie powierzchni lamp oświetleniowych, zgodnie z przepisami BHP.
- Czynności wykonywane minimum dwa razy do roku i wg potrzeb:
- a) mycie okien, rolet,
- b) odkurzanie sufitów.
Uwaga! Potrzebę użycia środka dezynfekcyjnego i potrzebę dodatkowego sprzątania określa pielęgniarka.
PROCEDURY SPRZĄTANIA SALI TERAPII RUCHEM I INTEGRACJI SENSORYCZNEJ
- Czynności wykonywane po każdym dziecku i wg potrzeb:
- a) mycie przez przecieranie materaców i innego sprzętu i urządzeń mających kontakt ze skórą dziecka oraz dezynfekcja przez użycie środka dezynfekcyjnego,
- Czynności wykonywane jeden raz dziennie i wg potrzeb:
- a) mycie podłóg,
- b) wycieranie na mokro parapetów, powierzchni mebli, stojaków, mebli,
- c) opróżnianie, mycie i dezynfekcja koszy na śmieci, zakładanie worków foliowych,
- d) dezynfekcja klamek, wyłączników światła, aparatów telefonicznych, sprzętu komputerowego
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w tygodniu i wg potrzeb:
- a) mycie drzwi,
- b) mycie kaloryferów.
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w miesiącu i wg potrzeb:
- a) wycieranie na mokro lamp oświetleniowych, zgodnie z przepisami BHP,
- b) wycieranie wywietrzników,
- c) wykonanie generalnego sprzątania pomieszczeń z myciem i dezynfekcją środkiem dezynfekcyjnym ,
- d) odkurzanie rolet.
- Czynności wykonywane minimum jeden raz na kwartał i wg potrzeb:
- mycie okien,
Uwaga!!! potrzebę użycia środka dezynfekcyjnego i potrzebę dodatkowego sprzątania określa pielęgniarka.
PROCEDURY SPRZĄTANIA CIĄGÓW KOMUNIKACYJNYCH
- Czynności wykonywane jeden raz dziennie i wg potrzeb:
- a) mycie podłóg wodą z detergentem,
- b) wycieranie na mokro parapetów, powierzchni mebli, krzeseł dla interesantów,
- c) mycie i dezynfekcja klamek,
- d) mycie i dezynfekcja poręczy i barierek,
- e) mycie drzwi i przeszkleń,
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w tygodniu i wg potrzeb:
- a) mycie drzwi i przeszkleń,
- b) mycie kaloryferów,
- c) przecieranie na mokro ram obrazów, gablot, itp.,
- Czynności wykonywane minimum jeden raz w miesiącu i wg potrzeb:
- a) wycieranie powierzchni lamp oświetleniowych zgodnie z przepisami BHP.
- Czynności wykonywane minimum raz na kwartał i wg potrzeb:
- a) mycie ścian, lamperii,
- b) wycieranie wywietrzników.
- Czynności wykonywane minimum dwa razy do roku i wg potrzeb:
- a) mycie okien, parapetów zewnętrznych,
- b) wymiana firan, .
Uwaga! Potrzebę użycia środka dezynfekcyjnego i potrzebę dodatkowego sprzątania określa pielęgniarka.
PROCEDURA MYCIA I DEZYNFEKCJI LEŻACZKA I ŁÓŻECZKA
Po wypisie dziecka ze żłobka:
- Zdjąć pościel, włożyć do worków szczelnych unikając zbędnych ruchów roztrzepywania, przekazać pościel do pralni,
- Zdjąć prześcieradło zabezpieczające materac przed drobnoustrojami i przekazać do pralni w szczelnym worku,
- Materac zabezpieczony pokrowcem zdezynfekować.
- Do dezynfekcji leżaczka i łóżeczka należy zastosować preparaty myjąco-dezynfekcyjne.
- Czynność dezynfekcji należy wykonywać w rękawiczkach jednorazowych,
Uwaga! Potrzebę użycia środka dezynfekcyjnego i potrzebę dodatkowego sprzątania określa pielęgniarka.
PROCEDURA MYCIA I DEZYNFEKCJI RĄK
Każdy pracownik myje i dezynfekuje ręce po każdym wykonaniu czynności pielęgnacyjnych przy dziecku, ponieważ zdecydowana większość zakażeń przenoszona jest przez ręce personelu.
Skuteczne mycie i dezynfekcja rąk to:
- a) Znajomość instrukcji mycia rąk, techniki mycia rąk, świadomość personelu.
- b) Uczestniczenie personelu w szkoleniach dotyczących mycia rąk.
OBOWIĄZUJĄCE SPOSOBY MYCIA RĄK:
- PODSTAWOWE MYCIE RĄK np.:
- a) codzienne mycie rąk przed i po posiłkach,
- b) mycie rąk po zabrudzeniu,
- c) mycie rąk przed i po pielęgnacji,
- HIGIENICZNE MYCIE RĄK:
- a) przed i po zabiegach pielęgnacyjnych przy dziecku,
- b) przed i po dotknięciu ,
- c) po kontakcie z krwią i innymi płynami ustrojowymi,
- d) po każdym przypadku podejrzenia o zanieczyszczenie drobnoustrojami
- e) po skorzystaniu z toalety,
- f) po wytarciu nosa
- PRAWIDŁOWO WYPOSAŻONE STANOWISKO DO MYCIA RĄK:
- a) dozownik mydła w płynie,
- b) dozownik środka dezynfekującego,
- c) podajnik ręczników papierowych,
- d) ręczniki papierowe,
- e) kosz na zużyte ręczniki papierowe.
PROCEDURA MYCIA I DEZYNFEKCJI ZABAWEK
Nie zapominamy o czyszczeniu zabawek w żłobku
W żłobku dzieci w ciągu dnia dużo się bawią, biegają, skaczą, tańczą, ale także bawią się zabawkami. Przedmioty są dotykane przez wiele dzieci każdego dnia, tym samym znajdują się na nich niezliczone ilości bakterii, które należy skutecznie usunąć. Należy zrobić to dwuetapowo.
To właśnie zabawki są jednym z podstawowych nośników zarazków w żłobku – dzieci często je dotykają, nierzadko wkładają elementy do buzi a to w grupie może doprowadzić do bardzo szybkiego rozprzestrzeniania się chorób.
Na początku procesu dokładnie czyścimy zabawkę, możemy wyszorować gąbką, a następnie przemyć ciepłą wodą. Tym sposobem usuniemy wierzchnią warstwę brudu i także wielu rodzajów bakterii. Według zaleceń najlepiej używajmy do tego środków czystości z atestem i najlepiej bardzo delikatnego, również można użyć szarego mydła, które w zupełności na tym etapie czyszczenia wystarczy.
W związku z różnym kształtem poszczególnych zabawek należy dokładnie wyczyścić wszystkie trudno dostępne miejsca. W zagłębieniach może zbierać się osad i brud, który może być przyczyną wielu niebezpiecznych chorób.
Dzieci kochają pluszowe zabawki, niestety w obecnej sytuacji nie można używać pluszowych zabawek. Dzieci nie mogą również przynosić swoich zabawek z domu. Z pomieszczeń grup należy usunąć wszelkie zbędne sprzęty czy dokumenty.
Mycie to nie wszystko – niezbędna dezynfekcja
Jak już wyżej wspomniałam, dokładne mycie jest pierwszym etapem całego procesu czyszczenia zabawek. Jeżeli wykonamy je bardzo starannie kolejny etap będzie już tylko przyjemnością. Nie wszystkie drobnoustroje są wrażliwe na mycie, usunięcie niektórych wymaga dezynfekcji. Częstotliwość przeprowadzania dezynfekcji zabawek jest uzależniona od wielu czynników takich jak ilość podopiecznych, stanu zdrowia, rodzaju zabawek czy miejsca korzystania z zabawek. Zaleca się, aby zabawki były dezynfekowane nie rzadziej niż raz w tygodniu. W okresie częstych zachorowań na choroby przenoszone drogą kropelkową częstotliwość należy zwiększyć do dezynfekcji po każdorazowym użyciu.
Podczas dezynfekcji należy pamiętać i przestrzegać czasów wypisanych na opakowaniach używanych produktów. Jeżeli zachowamy się tak jak podaje producent to gwarantuje nam to skuteczne usunięcie drobnoustrojów.
W przypadku, kiedy nie zastosujemy się do wskazań producenta może okazać się, że drobnoustroje wykazały pewną odporność na działanie środka dezynfekującego.
W pierwszej kolejności należy wykonać dokładne mycie zabawek, a dopiero potem dezynfekcje. Jeżeli nie umyjemy zabawek wirusy mogą przetrwać pod warstwą brudu i tłuszczu, jakim pokryte są zabawki.
Dezynfekcja w zależności od typu zabawki
Każdy typ zabawki należy dezynfekować w inny sposób:
Zabawki pluszowe – zabawki wykonane z wszelkiego rodzaju puszystych materiałów oraz zabawki wypchane inaczej pluszaki lub zabawki miękkie. Są to najbardziej kontrowersyjne przedmioty, jakimi dzieci bawią się w żłobku, ponieważ nawet wyczyszczone mogą być siedliskiem bakterii i wirusów.
Najłatwiejszym sposobem na umycie jest przede wszystkim wypranie w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła do prania. Aby przeprowadzić dezynfekcje należy użyć proszku do prania lub płynu o właściwościach dezynfekujących. Przed udostępnieniem dzieciom przedmioty muszą zostać dokładnie osuszone.
Zabawki elektroniczne – nie mogą być czyszczone z użyciem dużej ilości wody. Ich mycie polega na dokładnym przetarciu gąbką nasączoną wodą z szarym mydłem. Następnie zabawkę należy dokładnie wytrzeć ściereczką nasączoną środkiem dezynfekującym.
Zabawki plastikowe, drewniane i metalowe – czyścimy je za pomocą ciepłej wody z mydłem. Po myciu należy upewnić się, że zabawka została dokładnie osuszona. Następnie każdy przedmiot przecieramy ścierką nasączoną środkiem dezynfekującym.
Instrumenty muzyczne – instrumenty myjemy za pomocą wody
z dodatkiem szarego mydła. Możemy także zanurzyć instrumenty we wrzątku. Następnie dezynfekujemy przedmioty nasączoną ściereczką ze środkiem dezynfekującym. Instrumenty muzyczne z ustnikami należy dezynfekować po każdym użyciu.
Kredki – ze względu na materiał, z jakiego zrobione są kredki nie zaleca się ich mycia z użyciem wody. W celu dezynfekcji przecieramy chusteczką z preparatem do dezynfekcji.
Nowe zabawki- każda nowa zabawka przed użyciem powinna zostać umyta wodą z detergentem.
Uwaga! Potrzebę użycia środka dezynfekcyjnego i potrzebę dodatkowego sprzątania określa pielęgniarka.
ZASADY HIGIENY W KUCHNI ŻŁOBKA
MYCIE I DEZYNFEKCJA NACZYŃ I SPRZĘTÓW
To, jaki posiłek podamy naszym podopiecznym zależy od jego świeżości, źródła pochodzenia itd., ale również od tego, w jakich warunkach został przygotowany. Chodzi oczywiście o stan sanitarny i czystość kuchni oraz sprzętów, jakich używamy do gotowania i przygotowywania potraw.
„Do najważniejszych czynników towarzyszących temu procesowi zalicza się dokładne mycie, właściwą dezynfekcję, odpowiednie wyposażenie
i sprzęt oraz adekwatny wybór środków myjąco-dezynfekcyjnych. Gorąca woda powinna być powszechnie stosowana do mycia sprzętu i naczyń. Czynności te wykonuje się przez zanurzenie mytych przedmiotów w wodzie o temperaturze 85°C. W instrukcjach postępowania należy uwzględnić rodzaj zalecanego do użycia środka myjącego, jego rozcieńczenie, opis sposobu płukania i kontroli pozostałości stosowanego środka” – czytamy w opracowaniu Instytutu Matki i Dziecka.
ODZIEŻ OCHRONNA
Higiena dotyczy nie tylko pomieszczeń i sprzętów kuchennych, ale również personelu, wyznaczonego do przygotowywania i podawani dzieciom posiłków. Osoby zatrudnione w kuchni muszą dbać o czystość osobistą, ale przede wszystkim nosić ubrania ochronne – czyste i zabezpieczające przed zanieczyszczeniem dań. Zabrudzone ubrania ochronne, zwłaszcza noszone podczas przetwarzania surowej żywności (drobiu, ryb, jaj, warzyw), należy zmienić przed przystąpieniem do dalszej pracy. Personel powinien nosić odpowiednie nakrycia głowy, na przykład siatkę na włosy (osoby z długimi włosami powinny dodatkowo wiązać je z tyłu głowy). Podczas pracy z żywnością pracownicy nie mogą nosić biżuterii i zegarków (z wyjątkiem obrączki). W trakcie obróbki żywności i przygotowywania posiłków pracownikom nie wolno dotykać swojej twarzy i włosów, a także jeść.
HIGIENA RĄK
Specjaliści z IMiD wskazują również na odpowiedni dobór personelu kuchennego. W przygotowywaniu posiłków nie mogą brać udziału osoby chore, z objawami infekcji, z ranami czy zakażeniami skórnymi nie zakrytymi wodoszczelnymi opatrunkami. Przydatność osób do pracy z żywnością powinna być sprawdzana przez pracowników nadzoru.
W walce z zatruciami pokarmowymi bardzo ważne jest skuteczne mycie rąk, zapobiega ono bowiem rozprzestrzenianiu się bakterii z rąk ludzi na powierzchnie robocze, sprzęt i żywność. Wszyscy pracownicy, którzy pracują z żywnością, powinni być przeszkoleni w zakresie techniki skutecznego mycia rąk. Wskazane są także instrukcje dotyczące właściwego mycia rąk, umieszczane nad umywalką. Personel pracujący z żywnością powinien myć ręce odpowiednio po: wejściu do kuchni, przed każdorazowym rozpoczęciem pracy, na przykład po każdej przerwie, po skorzystaniu z toalety, kontakcie z takimi produktami jak: surowe mięso, ryby, jaja, owoce i warzywa, kontakcie z odpadami spożywczymi lub opróżnianiu pojemnika na śmieci, sprzątaniu, jedzeniu, piciu, paleniu, dotknięciu telefonu, włączników światła, klamek, pieniędzy, zmianie opatrunku, kichaniu, kaszlu.
DODATKOWE UŁATWIENIA
Takie zasady higieny wymagają oczywiście odpowiedniego przystosowania pomieszczeń, nie tylko kuchennych. Personel kuchni powinien przebrać się przed rozpoczęciem pracy w pomieszczeniu szatni z szafkami, gdzie pracownicy będą mogli zmienić strój i zostawić swoje rzeczy. Zgodnie z zaleceniami sanepidu i z rozporządzeniami, m.in.: Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (art. 63 ust.1) z 2006 i Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 lipca 2014 r. w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych jakie musi spełniać lokal, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy, w kuchni powinien być stały dostęp do ciepłej wody i mydła. Personel musi mieć zapewnione ręczniki, najlepiej jednorazowe, żele i płyny dezynfekujące oraz pomocne akcesoria, np. rękawice jednorazowe, które według opracowania : „…powinny być jednak użyte tylko raz, a także zmieniane między czynnościami, na przykład po dotknięciu surowego mięsa, ryb, jaj, przed dotknięciem żywności gotowej do spożycia, po opróżnieniu pojemników na śmieci, po czyszczeniu”.
Higiena przygotowania posiłków i potraw w kuchni
Posiłki wydawane przez personel kuchenny/wydawalni posiłków, przewożone są wózkami przeznaczonymi tylko do żywności – na górnej półce wózka. Posiłki winny znajdować się w czystych, wydezynfekowanych i poprzykrywanych naczyniach.
Pracownicy kuchni/wydawalni posiłków winni pracować w czystych białych fartuchach oraz nakryciach głowy.
Przy zwożeniu brudnych naczyń oraz pozostałości pokonsumpcyjnych należy używać dolną część wózka.
Zlewki przenoszone są w naczyniach do tego przeznaczonych i oznakowanych. Wózki każdorazowo muszą być umyte i należy przeprowadzić dezynfekcję.
Przyjmowanie i przechowywanie (magazynowanie) żywności
Za przyjmowanie dostaw artykułów spożywczych odpowiedzialny jest Specjalista do spraw żywienia i zaopatrzenia.
W przypadku artykułów spożywczych zwraca uwagę na: producenta, datę produkcji, termin przydatności do spożycia (np. jogurty, serki itp.), sprawdza opakowanie zbiorcze i jednostkowe (zwraca uwagę na ewentualne obce zapachy, uszkodzenia, zawilgocenia, widoczne zanieczyszczenia i zapleśnienia).
Należy na bieżąco sprawdzać warunki przechowywania artykułów spożywczych, szczególnie temperaturę, wilgotność, termin przydatności do spożycia oraz daty minimalnej trwałości.
Artykuły spożywcze suche przechowywane są na regałach produktów suchych.
Specjalista do spraw żywienia i zaopatrzenia winien zwrócić szczególną uwagę na to, aby poszczególne rodzaje produktów spożywczych były przechowywane zgodnie z wymaganiami określonymi przez producenta podanymi w znakowaniu na ich opakowaniach.
Opakowania używane do artykułów spożywczych muszą być czyste i nieuszkodzone. Powinny stanowić ochronę przed zanieczyszczeniem, odpowiadać rodzajowi artykułu spożywczego i przewidywanym warunkom przechowywania. W przypadku stwierdzenia, że artykuły spożywcze nie nadają się do spożycia, uległ zepsuciu bądź skończył się termin jego ważności należy:
- zgromadzić towar w wyznaczonym miejscu w zapakowanym kartonie,
- zwrócić towar dostawcy,
- płynne artykuły wylać do kanalizacji,
- stałe artykuły – zawiązane w worki wyrzucić do pojemników na śmieci, które zgodnie z umową opróżniane są przez firmę odbierającą nieczystości.
Mycie i dezynfekcja maszyn i sprzętu
Do mycia naczyń i sprzętu kuchennego wolno używać wyłącznie środków myjących i szorujących przeznaczonych do tego celu z odpowiednimi informacjami na opakowaniach (atest PZH).
Po zakończeniu prac należy dokładnie umyć używany sprzęt, naczynia
i urządzenia.
Personel jest zobowiązany do zabezpieczenia kuchni przed osobami postronnymi.
Uwaga! Potrzebę użycia środka dezynfekcyjnego i potrzebę dodatkowego sprzątania określa pielęgniarka.
PROCEDURA POSTĘPOWANIA W PRZYPADKU WYSTĘPUJĄCYCH PUNKTÓW KRYTYCZNYCH W ŻŁOBKU MIEJSKIM MOTYLKOWY ŚWIAT
- PUNKT KRYTYCZNY - WEJŚCIE I WYJŚCIE EWAKUACYJNE
- a) wejście osób związanych z dostawą towarów,
- b) wyjście personelu grup na zewnątrz do śmietnika i zlewkowni i powrót,
- c) wyjście personelu sprzątającego i kuchni na zewnątrz do śmietnika i zlewkowni i powrót,
- d) wejście i wyjście pracowników firm zewnętrznych związane z konserwacją budynku,
1a) Dobre praktyki higieniczne, w tym właściwe mycie rąk mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt
z żywnością. Dotyczy to również SARS COV-2. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby stosować standardowe praktyki w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób, które obejmują:
- Właściwą higienę rąk – mycie i dezynfekcja
- Wszystkie czynności wykonywane w rękawiczkach
- Higienę kasłania/kichania
- Zasady bezpieczeństwa żywności
- Ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel)
- Osoby chore wykazujące ww. objawy nie mogą pracować w kontakcie z żywnością.
Pracownicy branży spożywczej – dostawcy i odbiorcy muszą myć ręce:
- Przed rozpoczęciem pracy;
- Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona;
- Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
- Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
- Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
- Po skorzystaniu z toalety;
- Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
- Po jedzeniu, piciu, lub paleniu – dotyczy dostawców;
- Po kontakcie z pieniędzmi;
1 b, c, d,
- Otoczenie budynku powinno być czyste i w dobrym stanie, powierzchnia powinna być utwardzona.
- Systematycznie należy usuwać odpady i dbać o zachowanie czystości wkoło budynku.
- Pojemniki na odpady należy zamykać po każdorazowym wyrzuceniu odpadów.
- Miejsce gromadzenia odpadów stałych powinno być utrzymane
w dobrym stanie sanitarno – technicznym. - Codziennie należy prowadzić kontrolę czystości i stan otoczenia żłobka.
- Pracownicy mają obowiązek składować dany rodzaj śmieci i odpadów tylko do pojemników im przyporządkowanych zgodnie z segregacją odpadów.
- Pracownicy wychodzący do zlewkowi lub śmietnika zobowiązani są do zmiany obuwia na obuwie zewnętrzne w które są wyposażeni.
- Czynności wynoszenia odpadów kuchennych i odpadów segregowanych powinny być wykonywane w rękawiczkach.
- Pracownicy wychodzący do zlewkowi i śmietnika podlegają czynnościom dezynfekcyjnym tak jak przy wejściu do zakładu pracy.
- Osoby obce wchodzące do wejścia (wiatrołapu) podlegają dezynfekcji, pomiarowi temperatury i oczekują na kontakt z upoważnionym pracownikiem żłobka.
- Osoby obce (konserwatorzy) podlegają wstępnej kontroli jak w pkt. 10 oraz zakładają ochraniacze na buty wchodząc na teren zakładu.
- Wszystkie osoby wchodzące do żłobka zobowiązani są przemieszczać się wyłącznie w maseczkach, zachowując odległość od innej osoby 2m.
- W Procedurze postępowania w przypadku wymienionych punktów krytycznych zastosowanie mają obowiązujące w żłobku przepisy HACCP.
Zespół ds. HACCP powinien przeprowadzić analizę wskazanych zagrożeń, a następnie rozważyć działania zapobiegawcze (zaradcze) dla danego zagrożenia. Istnieje możliwość, że jest więcej niż jedno działanie zaradcze dla danego zagrożenia, a także, że więcej niż jedno zagrożenie może być kontrolowane przez jedno działanie zaradcze.
Monika Poszytek
Dyrektor
Żłobka Miejskiego Motylkowy Świat